Porterstek... 6-8 personer. Tid: 1-1,5 timme (ytterlår lite längre ca 1tim 45min)

1-1,5 kg benfritt nötkött (tex rostbiff, fransyska, bogstek, innan- och ytterlår) 1 flaska porteröl 50 cl, 1 dl outspädd svart vinbärssaft, 1 dl soja, 1 tsk timjan, 5-6 enbär, 5-6 svartpepparkorn, 2-3 köttbuljongtärningar, 2 vitlöksklyftor, 1 gul lök.
Sås: 8 dl sky, 5 msk vetemjöl, 2 dl grädde.
Välj en gryta så kött och termometer lagomt får plats, kom ihåg att sätt termometern så spetsen hamnar där köttet är som tjockast. Häll i öl, saft soja. Lägg i kryddorna och skär sedan löken i klyftor och lägg i. Koka upp och lägg sen i köttet. Tycker du att skyn täcker dåligt kan man ha i mer öl eller ha i vatten. Låt sjuda under lock och vänd steken i gång under tiden. Ta bort grytan när innertempen visar 75 grader ( ca 1-1,5 tim) För ytterlår gäller 85 grader. Låt steken ligga kvar i skyn ca 20 minuter. Sila sedan skyn för såsen.
Sås: Vispa ut mjölet med grädden och vispa sen ner det i den heta skyn, låt koka ca 3 minuter. Servera med kokt potatis och fräscha grönsaker.
Ha en fin en!