Sjömansbiff när den är som bäst!

Gjorde sjömansbiff idag och den blev såååå god.
Extra gott när det är lite höstväder ute, då värmer den som bäst!
Tänkte jag skulle dela med mig av receptet jag har!
 
 
4 portioner
  • 600 g nötkött (jag använde innanlår, men det går lika bra med fransyska)
  • 2 gula lökar
  • 12-15 potatisar
  • 1 flaska öl (33cl)
  • 1 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • Svartpeppar
  • 1,5 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • 3 dl vatten
  • 2,5 msk maizena
  • Smör eller margarin
  • Klippt persilja

 

  1. Skala och skiva potatisen i cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Skär köttet tvärs över muskeltrådarna i skivor som inte ska vara tjockare än 1 cm. Krydda köttet med svartpeppar.
  2. Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en gryta.
  3. Bryn därefter löken i pannan och ha i den ovanpå köttet, blanda runt lite grann. Slå på vattnet, ölet, kalvfonden, sojan, salta och lägg i lagerbladen. Tänk på att smaka av så du inte saltar för mycket, fonden och sojan är salta i sig.
  4. Låt koka upp och tillsätt maizenan. Låt puttra under lock. Under tiden lägger du i potatisen i pannan och bryner den också. När köttet kokat en liten stund kan du lägga i potatisen och blanda runt allt i grytan. Låt koka tills köttet känns mört och potatisen är genomkokt. (tycker du grytan är för lös så tillsätt lite mer maizena, är den för tjock så späd med vatten)
  5. Strö över persilja innan servering!

 

Och vad passar bättre till än egen inlagd gurka! Här kommer det receptet:

  • 1 gurka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk ättikssprit
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • Persilja

Skiva gurkan tunt, tex med osthyvel i en bunke. Blanda alla andra ingredienserna i en kopp eller dylikt och häll över gurkan. Blanda runt och låt stå i kylen någon timme innan servering!

Lycka till med höstmiddagen nu!

 

Ha det!          Kraam Karin!

 

Taggar: inlagd gurka, recept, sjömansbiff;

Kommentera inlägget här :